Onze wijkbewoner Marcel Vittali heeft de tweede BuurtAED aan de buitenzijde van het gebouw van de wijkraad (Nieuwe Kerksplein 17) aangesloten en hij heeft er, geheel kosteloos, voor gezorgd dat de AED nu ook werkt. Heel veel dank, Marcel!  Deze AED is altijd bereikbaar en is dus altijd te gebruiken.

Graag danken we nogmaals alle gulle gevers die deze tweede buurtAED mogelijk hebben gemaakt! Zij hadden zoals een gever ons schreef ‘Hart voor de wijk’.

Ook deze buurtAED is nu aangesloten op het landelijke netwerk van AED’s en is dus klaar voor gebruik. Ook u kunt AED’s bedienen en u kunt lid worden van het landelijk netwerk van burgerhulpverleners.

Wat is het reanimatie-oproepsysteem?

Bij een hartstilstand is direct reanimeren en een AED inzetten van levensbelang. In Nederland is er daarom een reanimatie-oproepsysteem, waarbij vrijwilligers die kunnen reanimeren staan aangemeld. Bij een hartstilstand in hun buurt reanimeren zij het slachtoffer in de cruciale eerste minuten tot de hulpdiensten arriveren. Die vrijwilligers heten burgerhulpverleners. Zij krijgen via de 112-centrale het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of eerst een AED te halen.

Voor de grootste overlevingskans moet je bij iemand met een hartstilstand ook binnen 6 minuten een AED aansluiten. Burgerhulpverleners nemen dan ook een AED mee naar het slachtoffer. Daarom moeten er zo veel mogelijk AED’s bij het oproepsysteem worden aangemeld. Burgerhulpverleners hebben altijd een reanimatiecertificaat. Lees hier verder.

Hoe leer ik reanimeren?

Op verschillende locaties in Haarlem worden reanimatiecursussen (eeen avond) verzorgd. Lees hier verder.