,

Bereikbaarheid nooddiensten: suggesties wijkschouw?

Enige tijd geleden bleek, als gevolg van een incident, dat de nooddiensten (112) niet altijd makkelijk toegang hebben tot, de soms erg smallle straatjes van, onze wijk. In dat kader hadden we eind vorig jaar een gesprek met vertegenwoordigers van de gemeente, de brandweer, politie en ambulancedienst om over dit onderwerp te spreken.

Tijdens dat gesprek bleek onder meer dat er ongewenste effecten kleven aan diverse obstakels (verfraaiïngen, verkeerd parkeren van auto’s en fietsen) op de bereikbaarheid voor hulp- en nooddiensten.

De brandweer vertelde geen grotere wagens te gebruiken en dat de bereikbaarheid van het centrum altijd al een aandachtspunt is geweest. Er zijn wel meer auto’s en obstakels bij gekomen. Obstakels zoals straatmeubilair, bloempotten en (bak)fietsen. De aanrijtijden (tot aan de voordeur) worden gehaald. De veiligheid is niet in het geding, wel de bereikbaarheid, meldt de brandweer

Voor de brandweer is het belangrijk dat bewoners zich bewust zijn dat de er ruimte moet zijn voor de hulp- en nooddiensten. Dus parkeer je auto altijd binnen de vakken, en plaats fietsen in de rekken (als die er zijn), en houd de trottoirs zo veel als mogelijk vrij. Let er op hoe je je auto of fiets neerzet.

We spraken af in het voorjaar (25 juni vanaf 19 uur) een wijkschouw te organiseren om samen met bewoners en de hulpdiensten naar bepaalde situaties in de wijk te gaan kijken.

We vragen je in dat kader ons bepaalde punten in de wijk te benoemen (of een foto toe te sturen) waarvan je vermoed dat die problemen kunnen geven bij het snel moeten bereiken door de nooddiensten. Met die suggesties stellen we een route op ten behoeve van de wijkschouw op 25 juni.

Later informeren we je graag nader over de te lopen route tijdens de schouw en de mogelijkheid om dan mee te lopen.