Beter een goede buur dan …., Wijkdiner aanmelden, Meedenken over vergroenen.

Heb je de flyer in Binnenblad voor het wijkdiner op maandag 28 november om 19.00 uur in de Nieuwe Kerk gemist? We lopen al aardig vol maar er zijn nog wat plaatsen over. De kerk is open vanaf 18.30 uur. Bezitters van een Haarlem-Pas alleen eten GRATIS mee inclusief de drankjes (in een vorig bericht stond dat de Haarlem-Pas deelnemers alleen drankjes betalen).

Aanmelden kan nog met deze link >

Kerstpakketten

De kerst is nog 2 maanden weg maar Mirjam Touw is reeds volop bezig met kerstpakketten voor minima. We berichten er eerder over. Meld je hier aan of geef een bijdrage via een bericht aan Mirjam of Nicky Corbes. Luister hier naar Mirjam op Haarlem 105.

BUUV Haarlem

BUUV Haarlem is hét bewonersplatform waar Haarlemmers elkaar gratis helpen met klussen en contact. BUUV is voor nieuwe Haarlemmers, actieve jongeren, tuinhelden zonder tuin, koffieleuten, oppasmoeders, kletskousen, klushelden, sportmaatjes, kooktalenten, theaterliefhebbers, huiswerkhulpen en creatievelingen. Vraag en aanbod bij BUUV varieert van klussen in huis tot samen naar een concert. Van iemands hond uitlaten tot het schilderen van een tuinhek. Van samen koffie drinken tot helpen met huiswerk. En eigenlijk alles wat daar tussen zit. Wil je iets voor een ander doen of heb je hulp nodig? Plaats je vraag en/of aanbod op de website van BUUV. Voor meer informatie kun je contact opnemen met BUUV, op werkdagen via 023-5300 500 en per e-mail: info@haarlem.buuv.nu.

Beter een goede buur  dan …. Burennetwerk Haarlem

Via Burennetwerk houden ‘buurtverbinders’ contact met de bewoners van een straat of buurt. Is er iemand mogelijk eenzaam of gaan bij een bepaalde buurvrouw de gordijnen niet meer open? De buurtverbinder gaat even langs om een praatje te maken en te bespreken of er wellicht hulp nodig is. Burennetwerk is actief in de Vijfhoek, Parkwijk-Zuiderpolder, Ramplaankwartier, Garenkokerskwartier. Voor de buurtverbinders bestaat de mogelijkheid om workshops te volgen, die helpen bij het uitvoeren van hun werk. Burennetwerk werkt samen met de Vrijwilligersacademie van het Vrijwilligerscentrum Haarlem & omgeving (VWC) en biedt verschillende trainingen aan die de Buurtverbinders kunnen volgen. Bijvoorbeeld de workshop ‘Non-verbale communicatie’ of ‘Grenzen stellen’. Sinds januari 2021 werkt Burennetwerk samen met het VWC en BUUV Haarlem. Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op Burennetwerk of stuur een mail naar kwissenburg@haarlemeffect.nl

Lief – en Leedstraten

De Lief- en Leedstraten zijn een initiatief van Dock Haarlem & Haarlem Effect. Per straat is er een bepaald budget beschikbaar, dat ingezet kan worden om de sociale cohesie in de straat te vergroten. De gangmaker (zo heet de vrijwilliger van de Lief en Leedstraat) van de straat kan bijvoorbeeld bij een geboorte of bij verlies van een dierbare een cadeautje geven aan de buren of een nieuwe buur met een presentje verwelkomen in de straat. Wil je meer weten of gangmaker worden? Lees verder > of stuur een mail naar kwissenburg@haarlemeffect.nl.

Meedenken over vergroenen van de stad?

De ene zomer is er teveel water. De andere droog en veel te heet. Overal is eigenlijk te weinig groen. Onze straten en pleinen zijn niet klaar voor klimaatverandering. Haarlem zeker niet, als meest versteende stad van Nederland!
Programma. Op dinsdag 1 november om 20:00 is in “De Pletterij” tijdens de landelijke Klimaatweek een avond voor Voor Haarlemmers, die samen met buren hun buurt actief willen vergroenen. Doe inspiratie op van experts en maak samen een plan voor jouw buurt. Stedenbouwkundige Nanda Sluijsmans spreekt over klimaatkansen in de buurt. Er is aandacht voor reeds succesvolle initiatieven, zoals de Buurttuin Indische Buurt, Droste Groen, Struikroven en Tegelwippen. Bekijk  hier > het gehele programma en meld je aan.

Of kom 4 november inspiratie opdoen bij een Groene Stadmakersmeetup! Lezing Het Belang van Ecologisch Beheer door Peter Bulsing. Met pitches van Ton Belderok over vergroenen Waarderpolder en Carin Sievers over Watermakers. Welkom van 16.30 u – 18.00 u bij Kweekcafé, Kleverlaan 9, Haarlem Noord. Je kan zo inlopen.

 

Kort nieuws:

  • Een tuintje op Uw dak? Haarlemmers hebben in een half jaar tijd maar liefst 4000 m2 groene daken aangelegd. Het potje subsidie was dan ook helemaal leeg. Maar er is weer geld om een tuintje op een plat dak aan te leggen. Lees verder > 
  • De wijkraad heeft het idee de afvalbakken op de Botermarkt, bij de oplevering van de nieuwe inrichting begin volgend jaar, te voorzien van (bij de stad) passende beschilderingen. De wijkraad kijkt met de gemeente en Spaarnelanden wat mogelijk is.
  • Nieuwe vestigingen van flitsbezorgers zijn niet meer toegestaan. De gemeente ziet ze als distributiecentra. Deze mogen zich niet zomaar in een winkelpand of vergelijkbaar pand vestigen.
  • Leegstand na 6 maanden melden. Deze week is er een meldplicht ingegaan voor leegstaande woningen, winkels en kantoren. Staan ze langer dan 6 maanden leeg dan krijgt de eigenaar een boete van Eu 500,- tot Eu 7500,- wanneer deze de leegstand niet meld. Voor winkels geld dit alleen in het Centrum. Lees verder >
  • Een goed idee voor de stad? Tot 1 november is het mogelijk jouw idee te pitchen. Lees verder >
  • Energietoeslag aangevraagd? Heeft u een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm? Dan kunt u energietoeslag aanvragen. Het gaat om € 1.300 Aanvragen kan hier.
  • Wellicht is het je al opgevallen: steeds meer Haarlemse winkels houden hun winkeldeuren dicht om energie te besparen. Een aantal doen dat met een bordje “Natuurlijk zijn wij open”. Een mooi initiatief, omdat uit onderzoek blijkt dat winkelpanden in het Centrum zeer grote verbruikers van energie zijn.
  • Het Houtplein in oude beelden zien? Lees verder >
  • De wijkraad versterken of een onderwerp melden. Laat het ons weten via info@wijkraadvijfhoek-haarlem.nl

 

Schuren met groene daken.

Aantal buren leggen groen dak aan. Foto door Martijn Legemate