Onder het Wilsonsplein is eind 2011 een bergbezinkbassin (BBB) aangelegd. Dit is een grote ondergrondse betonnen bak (ca 900 m3) die is aangesloten op het riool. Bij zware regenbuien vangt deze bak tijdelijk overtollig rioolwater op. Het vuil kan vervolgens in de bak bezinken, waarna relatief schoon water in de Raamsingel geloosd wordt.

In het kader van de Dag van de Architectuur was het vanmiddag -17 juni 2017- mogelijk een rondleiding te krijgen in de bak. Drie groepen geïnteresseerden daalden met deskundige begeleiding via een ladder in een rioolput af naar de immens grote bak. Vanaf 9:00 uur ’s morgens waren drie ploegen van Van der Valk & de Groot bezig geweest de grote badkuip schoon te maken voor het bezoek en dat was prima gelukt.

De rondleiding begon met een toelichting n.a.v. diverse grote kaarten over het Haarlemse rioolstelsel (ca 550 km) die waren opgehangen. Grappig om te horen was dat een belangrijke ventilatiepijp van het ondergrondse bassin is verstopt in de staander van de basket aan de schouwburgzijde. Via een rioolput op de midden speelplaats van het plein werd afgedaald naar het bassin. Het bassin loopt geheel door onder het basketbalveld en is zelfs langer dan dat veld. De machinekamer is gelegen aan de zijde van de Gedempte Raamgracht en de overloop naar het riool is gelegen aan de kant van de Sophiastraat. De werking van dit bassin als onderdeel van het rioolstelsel werd prima uitgelegd en er was voldoende ruimte voor allerlei vragen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.