, ,

Groen, Binnenblad in kerstsfeer, verkeer, wandelen, gratis af te halen, …..

De kortere dagen en regenachtig weer heeft hovenier Jorinde Kuiper niet weerhouden om, afgelopen weken, op 14 plaatsen verticaal groen te realiseren. Waar niet in de gevels mocht worden geboord, zoals in de Tuchthuisstraat, zijn Tipi’s geplaatst waar in de meeste gevallen door Jorinde Jasmijn is ingevlochten. Jorindes maatje Daniel hielp met het grond- en straatwerk en vriendin Anouk verrichtte hand- en spandiensten. Het wijkraadsgebouw is ook voorzien van een Tipi. Willem Brand maakte de vrolijke foto. Komende week is Jorinde nog bezig in de Lange Bogaardstraat en zijn er meerdere enthousiaste groepjes bewoners.

Binnenblad in kerstsfeer

Kerstsfeer in Binnenblad, nr. 210 is de laatste van 2022! Dat begint al bij de sfeervolle cover. In het hart van het blad staat een spannend kerstverhaal waarin de redactie en bezorgers de wijk doorkruisen op zoek naar de Stem van de Vijfhoek. En natuurlijk is er een pagina gewijd aan de oudste kerstzang van Haarlem. Na twee jaar coronaperikelen kunnen we op kerstavond weer uit volle borst kerstliederen zingen op het Nieuwe Kerksplein. Verder in dit nummer 210 van Binnenblad:

 • Een gesprek met Vijfhoeker Stan Kaatee die een passie heeft voor Lego en prachtige schaalmodellen bouwt, zoals de Titanic.
 • ‘Iedere dag iets doen voor een ander’. Dat is het motto van Kyra Marcopoulos. Ze was stewardess, verbouwde oude panden, maakte sieraden, was entrepreneur en modeontwerper. Een portret in de rubriek Woon jij ook hier.
 • In de Oude Raamstraat zijn twee kleine goud blinkende ‘struikelstenen’ gelegd, een initiatief van de stichting Struikelstenen Haarlem. Daarin zijn de namen gegraveerd van twee buurtbewoners die hier woonden en in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord door de nazi’s. ‘Zolang we hun namen kennen, vergeten we hen niet’.
 • We leggen de straten van onze wijk onder de loep. Ditmaal de Oranjebuurt. Over welke Oranjes hebben we het hier eigenlijk? En hoe is die wijk ontstaan?
 • Er is een chronisch tekort aan fietsenstallingen voor buurtbewoners. Haarlem Fietsstad beheert er vier in onze wijk en voor alle vier is een wachtlijst.

Het Binnenblad verschijnt ook in 2023; mede dankzij de trouwe steun van de adverteerders. Zij maken het ons mogelijk om de lezers iedere twee maanden een gratis Binnenblad aan te bieden. Applaus! Redactie en bezorgers van het Binnenblad wensen lezers en adverteerders een goed 2023.

Dit nummer van Binnenblad lees je hier >

Verkeer

Enkele besluiten n.a.v. de wijkvisie verkeer (en “Plan B”)  zijn op 14 december gepubliceerd. Het gaat om creëren van meer ruimte voor voetgangers en fietsen. Vanaf 1 mei 2023 zijn de  Barrevoetestraat, Breestraat, Drapenierstraat, Lange Annastraat, Lange en Wester Bogaardstraat, Lange Raamstraat, Keizerstraat, Korte Gierstraat, Tuchthuisstraat, Vlamingstraat en Wolstraat (gedeeltelijk) autoluw. Tussen 11.00 uur en 6.00 uur zijn deze straten alleen nog toegankelijk voor motorvoertuigen met een ontheffing. In de ochtend (van 6.00 tot 11.00 uur) mag wel zonder ontheffing deze straten worden in gereden. Vanaf juni 2023 wordt dat gehandhaafd met camera’s. Hierover volgt in januari een informatiebijeenkomst. De nu gepubliceerde besluiten betreffen:

Rijrichting omdraaien

De rijrichting wordt omgedraaid op het Sophiaplein, de Gedempte Voldersgracht (tussen Drapenierstraat en Barrevoetstraat), Oude Zijlvest (tussen het Sophiaplein en Keizerstraat) en Lange Annastraat (het korte stukje tussen Doelstraat en Nieuwe Kerksplein).

Vrachtwagens verboden

Vrachtwagens zijn vanaf in een aantal straten niet meer toegestaan, tenzij met een ontheffing of om te laden en te lossen. Het besluit is deze week gepubliceerd en de plaatsing van de borden is naar verwachting februari/maart. Langer dan 5 meter is niet meer toegestaan in de Doelstraat (vanaf de Lange Raamstraat) en de Lange Annastraat. Inrijden in de Breestraat en Tuchthuistraat is daarmee verboden en knelpunt bij van Gunsteren, na eerdere maatregelen al te zijn verminderd, nu opgelostLanger dan 7 meter is niet meer toegestaan in de Lange Bogaardstraat het op Sophiaplein.

Lees ook de Brief van de gemeente en/of bezoek de Projectpagina >

Robot repareert het riool

Scheuren in het riool veroorzaken problemen zoals rattenoverlast. Een robot repareert deze scheuren via de putdeksels. Om de robot zijn werk te laten doen worden straten gedeeltelijk afgesloten (de borden en hekken staan er al). Het gaat om de:

 • Lange Annastraat (gedeeltelijk) en Nieuwe Raamstraat: 20 en 21 december
 • Oranjekade: 21 december
 • Oude Zijlvest: 22 december

KPN gaat vanaf februari glasvezel aanleggen in diverse straten.

Stadswandelingen

Het Gilde Haarlem organiseert in onze mooie stad Haarlem diverse stadswandelingen, maar ook fiets- en vaartochten. De stadsgidsen van Gilde Haarlem zijn vrijwilligers die met veel kennis en plezier mensen kennis laten maken met vooral de historie die Haarlem rijk is en de verhalen daarachter. Vrijdag 20 januari wandelt de stadsgids van het Gilde Haarlem door de Vijfhoek. De gids vertrekt om 13.30 uur vanaf Museum Haarlem aan het Groot Heiligland 47. Aanmelden voor de wandeling is noodzakelijk. Dat kan via het aanmeldingsformulier op  www.gildehaarlem.nl, via mail gildewandelingen@gmail.com of telefonisch 06-16410803. Kosten € 5 per persoon.

Uiteraard kun je door de Vijfhoek ook meewandelen met Jan Hoving. Lees verder >.

Gratis af te halen

In verband met stoppen van de wijkraad en het ontruimen van ons wijkraadsgebouw kunnen enkele zaken gratis worden afgehaald. Het betreft:

 • 7 klapstoelen
 • Diverse foto’s in lijsten van het Doelenplein, de Nieuwe Kerk en het voormalig postkantoor aan de Raaks.
 • Een Nespresso, Senseo en gewoon koffiezetapparaat
 • Een koelkast met vriesvak, ca. 1,6 m hoog.

Bel bij interesse: 06-34886489.

Het Haarlems Dagblad schonk aandacht aan het het stoppen van de wijkraad. Abonnees lezen het artikel hier >.

En tenslotte

 • Per 1 januari mag de horeca zelf bepalen hoe laat ze sluit. Het is een pilot en uiteraard zijn er wel wat voorwaarden aan verbonden. Lees verder >
 • Spaarnelanden verzamelt op 4 en 11 januari de kerstbomen. Kinderen t/m 15 jaar ontvangen €0,50 per ingeleverde kerstboom en maken kans op leuke prijzen! Kijk op: spaarnelanden.nl/kerstbomenactie.
 • Als vanouds vindt de gezelligste kerstsamenzang van Haarlem dit jaar in de kerstnacht op 24 december om 24.00 uur plaats. De koek en zopie met gluhwijn, chocolademelk, etc. is vanaf 23.00 uur open. Ga voor informatie over de 45-ste editie naar kerstzang.in-haarlem.nl/.