De Gemeentelijke Hoogere Burgerschool werd in 1864 gesticht. In het eerste jaar was de school gevestigd in het gebouw van het Stedelijk Gymnasium aan het Prinsenhof, maar een jaar later kreeg de HBS aan de overkant in de Jacobijnestraat een eigen gebouw. De school had een goede naam en het aantal leerlingen bleef maar groeien. In 1907 werd op het terrein van de oude gasfabriek aan de Zijlvest een nieuwe school geopend: de Laurens Janszn Costerschool (HBS-B). Het karakteristieke gebouw was ontworpen door ir. L.C. Dumont. Dumont liet zich inspireren door de stijl van de Hollandse renaissance uit de 16de eeuw. Kenmerkend waren de indrukwekkende hal en de grote hoge lokalen.

De Historische Vereniging Haerlem organiseert een tentoonstelling over deze vrijwel vergeten gemeentearchitect Lucas Christiaan Dumont.
Hij is in Haarlem verantwoordelijk geweest voor enkele gezichtsbepalende stadsuitbreidingen, zoals de Slachthuisbuurt, de Patrimoniumbuurt en het Raaksgebied. Hij heeft de aan De Stijl verwante kubische bouwstijl in Haarlem geïntroduceerd en is verantwoordelijk geweest voor de bouw van het openluchtzwembad De Houtvaart.
De tentoonstelling is van 28 april tot 30 september te zien in het verenigingsgebouw van de Historische Vereniging Haerlem, de Hoofdwacht aan de Grote Markt.

Meepraten?
Draag gerust bij!