Impressie van een schietincident

Van een wijkbewoner ontvingen we het navolgende bericht. “Opgeschrikt op toilet werd ik gisteren door een droge, keiharde knal vlak achter mijn voordeur. 21.00 was het. Het leek op vuurwerk, maar was het niet.

Dat werd al snel duidelijk toen mijn man en ik direct na de knal geschreeuw hoorden: ‘Hij is neergeschoten, bel de politie’. Een onwerkelijke zin vond ik, want je stapt van het een op het andere moment in een politieserie.

Ons eerste gevoel was om wel te kijken of er hulp nodig was, maar niet bij de deur of ramen te hangen. De schutter was weg gerend maakten we op uit de verhalen van de mensen die al om het slachtoffer heen stonden. Twee dames hadden al contact met de ambulance om de status van het slachtoffer door te geven. Een man die het slachtoffer kende, drukte stevig op de buikwond die blijkbaar door de kogel was veroorzaakt. Dit gebeurde allemaal binnen de minuut.

We hielden wat afstand van onze grote ramen aan de straatkant, maar konden via ons open dakraam de meeste gesprekken grotendeels opvangen. Het slachtoffer lag de hele tijd bewegingloos op de stoep. Er werd door zijn vriend tegen hem geschreeuwd dat ‘ie moest volhouden. De ambulance en politie arriveerden om 21:06. De politie was eerst.

Het personeel van de Jopenkerk rende af en aan met schone theedoeken voor de wond en begeleidde de politie naar de plek, omdat het niet direct duidelijk was waar het slachtoffer lag. Met rood-witte linten werd het hele stuk voor de Jopenkerk afgezet. Fotografen van de krant stonden om 21:09 hun plaatjes te schieten. Wij probeerden te begrijpen wat er nou gebeurd was.

De vriend werd door de politie verhoord en zei dat de schietpartij ’te maken had met drugs’ en dat hij het slachtoffer al ’15 jaar kende’. Ook liet hij weten dat hij de dader kende en gaf direct zijn telefoonnummer.

Het stelde ons gerust dat er zoveel informatie leek te zijn al direct na het incident. Niet alleen de vriend werd verhoord, maar ook andere omstanders die de dader hadden zien wegrennen richting Gedempte Raamgracht.

Inmiddels is er, nu bijna een dag later, meer bekend. Het Haarlems Dagblad meldt vandaag dat het slachtoffer (uit Beverwijk 29 jaar) is overleden en de verdachte (21 jaar) is opgepakt.

Wat nu?

Is er wellicht een drugsprobleem in de straat? We hebben weleens mensen weggestuurd omdat ze aan het basen waren onder onze voordeurtrap. Nu we uitgebreid met onze buren hebben gesproken over het incident kunnen we concluderen dat de Jopenkerk steeds meer een pitstop dreigt te worden van mogelijke drugsauto’s. We zien, vooral in het weekend, op de parkeerplaats voor de Jopenkerk auto’s stoppen, iemand stapt kort in en weer uit en vertrekt. De Jopenkerk is een ‘landmark’; daar is makkelijk af te spreken.

Als er camera’s zouden worden opgehangen, kan je zo in kaart brengen welke auto’s dat zijn. Ook schrikken camera’s af. Wij stellen onze gevel of balkon beschikbaar voor zoiets en ik denk mijn buren ook.” Tot zover een wijkbewoner.

Als wijkraad hebben we vandaag onze wijkagent en de gemeentelijke veiligheidsmanager om nadere informatie gevraagd. Informatie die met ons mag worden gedeeld. Beiden geven aan dat we met die vraag te vroeg zijn. Wordt dus vervolgd.