In memoriam: Lies Nederstigt

Op 10 juli overleed onze dierbare actieve wijkbewoonster Lies Nederstigt, fotografe van het Binnenblad, een maand na haar 64ste verjaardag. ‘Het was niet mijn keuze om te stoppen met het leven, maar als het dan toch moet dan kan ik zeggen dat het rijk en goed is geweest’, stond er op haar rouwkaart.

Lies bezag de wijk jarenlang door de lens van haar camera. Steeds weer was ze verrast door en over de mensen in onze wijk en de verhalen die opborrelden achter de deuren die voor haar open gingen. Dat leidde tot vele vriendschappen en het foto-buurtproject Gezichten van de Vijfhoek.

Haar werkzame leven was gewijd aan de zorg. Na de B-opleiding aan het psychiatrisch ziekenhuis Vogelenzang bekleedde ze diverse leidinggevende functies in die sector.

Maar er was veel meer in dat rijke leven: taallessen aan allochtonen, begeleiding van een Syrisch gezin, werken op een zorgboerderij, tuinieren op de volkstuin,  klussen bij kringloopwinkels. En natuurlijk de fotografie waar ze zich met hart en ziel in stortte bij de Fotogroep Haarlem en bij het Binnenblad.

Dit voorjaar dwong ziekte haar te stoppen met haar activiteiten. Een indringende foto van haar hand sierde de cover van het juninummer van het Binnenblad waarin we in een interview afscheid van haar namen. Op de achterkant van het blad een ontroerende tekening: ‘Dankjewel, Lies’.

Mijn beelden vertellen mijn verhaal’, was de kop boven het artikel – de woorden van Lies op de site van de Fotogroep. De laatste regels: ‘De redactie waardeert haar enorm als mens, met haar vrijgevigheid, haar bescheidenheid en haar talent om in één fotoshot het hele verhaal te vertellen’.

Eén van de gezichten van de Vijfhoek is niet meer. Lies’ gulle lach zal niet meer klinken op de redactievergaderingen. Geen covers meer van haar. Geen foto-inkijkjes achter de gevels van de Vijfhoek.

We zijn verdrietig.

Redactie Binnenblad