, , ,

Kerstboom, zwaar geschut tegen vrachtwagens, groenslingers, …..

 

   

We hebben, als vanouds, op het Nieuwe Kerksplein de kerstboom opgezet. V.l.n.r. Ton Barger, Martin Straetemans, Jenne Olijve, Jan Vesters en Jan Geerts.

Zwaar geschut tegen vrachtwagens

In de Lange Annastraat staat sinds afgelopen week dagen een betonnen poef om de gevels te beschermen. De eerste krassen stonden er al snel weer op. De poef komt ter vervanging van het paaltje dat in 40 jaar ontelbare keren omgereden is. Na uitbreiding van het autoluwe gebied in 2022 hoort dit hopelijk vergaand tot het verleden. Het autoluwe gebied wordt straks bewaakt met camera’s; wie geen toegang heeft binnen de venstertijden krijgt automatisch een bon. Op verzoek van de wijkraad kijkt de gemeente of het ook mogelijk is te grote voertuigen 24 uur/dag een bon te geven.

Special over afvalscheiden

Spaarnelanden besteed in haar laatste online magazine extra aandacht aan afvalscheiden in “De oude stad”. U vindt dat nummer hier.

 

Kort nieuws

  • Mede op verzoek van de wijkraad heeft de gemeente afgelopen weken nader onderzoekje gedaan naar groenslingers boven de straat in de Barrevoetestraat en Keizerstraat. Bij bewoners, ondernemers en ook binnen de gemeente waren er vrijwel uitsluitend positieve geluiden te horen. Maar voor het in toom houden moet een hoogwerker worden gehuurd en de straat afgezet. Als de slingers, na enkele jaren, volgroeid zijn de kosten voor onderhoud 35K per jaar; zo stelt Spaarnelanden. Geld dat niet direct in de begroting van de gemeente is opgenomen. Ook als het wat goedkoper zou kunnen. Regelmatig afzetten van de straat vindt de gemeente ook niet fijn. De raad moet nog definitief beslissen over het ontwerp en het al dan niet door gaan van de slingers.
  •  “Fietsstad Haarlem” had een uitgewerkt plan om een deel van de stalling van Buurtfietsenstalling Raaks III, die binnenkort open gaat, gebruikt kan worden als fietsenstalling voor bewoners. De gemeente stelt dat in het Raaksgebied de meeste woningen een eigen bergruimte/fietsenstalling hebben en wil de ruimte uitsluitend voor bezoekers handhaven.
  • Per 1 januari gaat stapsgewijze de milieuzone voor dieselvoertuigen gelden. Ook snorfietsen en scooters op fossiele brandstof zullen, afhankelijk van type en plaats, steeds vaker ongewenst zijn in het centrum. Misschien goed om rekening mee te houden bij aanschaf van een scooter o.i.d.
  • I.v.m. Corona wordt de mogelijkheid voor uitgebreidere terrassen voor de Horeca waarschijnlijk verlengd, ook na 1 januari.
  • Komende week/weken wordt eindelijk nieuws verwacht over de toekomst van het oude V&D gebouw. Komt La Place terug, een grote fietsenstalling voor bezoekers en overstappers op het OV op het Verwulft, …?.
  • Op 29 december, 5 en 12 januari (tussen 12.30 en 16.00 uur) kunnen kinderen t/m 15 jaar oude kerstbomen inleveren. Ze krijgen € 0,50 cent per boom en een lootje per boom. Het lootje dingt mee naar is de superprijs van € 500,- (voor een goed doel) en VVV-cadeaubonnen. Meer informatie vanaf half december: www.spaarnelanden.nl/kerstbomenactie.