,

Lichtkunstroute in de wijk en ander nieuws

De buitenexpositie ‘Kloos in de Vijfhoek’ is er klaar voor. Avondwandelaars kunnen vanaf deze week tot en met 27 maart de expositie zien. Op meer dan dertig adressen in de Vijfhoek ontdek je lichtkunstwerken van de vermaarde kunstenaar Cornelis Kloos. Buurtbewoners, die meedoen aan de route, hebben een lichtkunstwerk voor hun raam gezet. Met een QR-code erbij, zodat wandelaars deze kunnen scannen voor meer informatie, waaronder een interactief kaartje met alle locaties.

Wil je weten waar alle lichtkunstwerken te zien zijn, scan dan de QR-code naar de website bij een van de kunstwerken. Je vindt er ook meer informatie over de kunstenaar.

Je kunt voor de website ook hier klikken.

 

Hoe het kwam

In de jaren 1950 maakte de kunstenaar Cornelis Kloos een serie ‘aqualuxen’; dubbelzijdig beschilderde aquarellen, bedoeld om via een lichtbron te bekijken. Het realiseren van die lichtbron kwam er nooit. Jaren later werd een deel eigendom van een vriend van Bart Tangermann en kunsthandelaar Guus Maris. Zij maakten foto’s van de aquarellen en klemde ze tussen plexiglas in een box met een lichtje. De Haarlemse gebroeders Vennik maakten de boxen. Bart hoopt hiermee dat hij er in geslaagd is het werk te tonen, zoals Kloos dat ooit heeft bedoeld.

Vanwege de lockdown wordt er veel gewandeld. Om een ‘blokkieom’ door de Vijfhoek nóg leuker te maken, bedachten buurtbewoners Bart Tangermann, Marlies Dingenouts, Marleen Zwartkruis en Ton van der Hoeve een lichtkunstroute. Zodra het donker begint te worden, lichten op meer dan dertig locaties de werken op van kunstenaar Cornelis Kloos, aqualuxen genoemd. Bart Tangermann is de eigenaar van deze lichtkunstwerken en wilde ze graag delen en laten zien.

Marlies Dingenouts: ”Met deze lichtkunstroute geven de buurtbewoners met Barts fraaie collectie een kleine Kloos-belevenis aan de stad. Het werk geeft letterlijk en figuurlijk licht in donkere dagen en is voor iedereen een hele goede reden om een keer een extra avondwandelingetje te maken door de Vijfhoek. We horen al van alle kanten hoe leuk het is om op ontdekkingstocht te gaan en de lichtkunstwerken te bekijken!”

 

Over Cornelis Kloos

Cornelis Kloos werd geboren in 1895 in Rotterdam. Hij volgde lessen op de Koninklijke Academie in Den Haag en bij beroemde kunstenaars als Hans Hofmann in München en André Lhote in Parijs. Hij was lid van onder meer Pulchri Studio en de Haagse Kunstkring. In 1976 overleed hij. Kloos was de uitvinder van de ‘aqualux’: een dubbelzijdig beschilderde aquarel, bedoeld om op een lichtbak te bekijken. Nog voor het tijdperk van de kleurentelevisie bedacht hij dat. De aqualuxen ademen een ongedwongen en paradijselijke sfeer geschilderd op, voor 70 terug, vaak erg verre bestemmingen.

Rijrichting Tuchthuisstraat omgedraaid

De gemeente heeft besloten de rijrichting van de Tuchthuistraat om te draaien. Meer over dit besluit is hier te lezen. Aanleiding zijn o.a. onze verkeersvisie, en “Plan B”. Ook heeft de wijkraad begin 2021 aan gegeven de hoek bij café “Van Gunsteren” ongeschikt is voor voertuigen langer dan 5 meter. Om verdere schade aan de panden te voorkomen wordt de rijrichting omgedraaid. Naast de andere verkeersmaatregelen. Waarschijnlijk is in mei hierover weer een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk.

Wandelen langs de Haarlemse beeldengalerij

           

De beelden aan de Dreeef zijn ongetwijfeld bekend. Minder bekend is waarschijnlijk dat dit een initiatief van bewoners is die kunst een warm hart toedragen en de stad mooier willen maken. Afgelopen jaar zijn de bovenstaande drie beelden van Guda Koster, Anno Dijkstra en Guillaume Bijl erbij geplaatst.

De website van de initiatiefnemers www.beeldengalerijhaarlem inspireert ook tot wandelingen. Een speciale aanrader is de wandeling door de beeldengalerij in de Hout. De wandeling start en eindigt bij de Grote Houtbrug en is 4 km lang. De wandeling (kaart en beschrijving) is ook te downloaden.

Met o.a. steun van het Mondriaanfonds worden er in 2022 waarschijnlijk weer drie of vier beelden bijgeplaatst.

 

Kort nieuws

  • Wijkdiner: We hopen dat het wijkdiner binnenkort alsnog door kan gaan. We wachten nog even af.
  • Trillingen van het OV op de Gedempte Oudegracht: Er zijn klachten hierover en we hebben gezien dat er momenteel forse rillen en kuilen in het wegdek zitten op en nabij het Verwulft. Vooral ‘s nachts rijden de bussen flink door en kan dat overlast geven. De klachten zijn bekend bij de gemeente; er is bij de Kleine Houtstraat al onderhoud gepland. Eventueel een melding doen kan hier.
  • In de Grote Houtstraat zijn inmiddels meer  ‘groene plantenbakken’ geplaatst: robuuste rechthoekige bakken met langs  de randen zitjes. Totaal komen er acht. De leverancier van de planten verzorgt het onderhoud de eerste maanden en daarna neemt Spaarnelanden het over.
  • Voormalig wijkbewoner Robin van Putten is op 30 december overleden. Opa, vader en Robin dreven de bekende zaak “Van Putten” 91 jaar in de Keizerstraat. Ook van moeders kant runde een oud familiebedrijf: “Van Aalst” in de Doelstraat.  Het Haarlems Weekblad en het Haarlems Dagblad publiceerden een “In Memoriam”. Ons “Binnenblad” doet dat ook in het volgende nummer.
  • NO2 meten: De gemeente gaat met de GGD gedurende een jaar NO2 (stikstofdioxide) meten in de wijk. Stikstofdioxide is ene belangrijke aanwijzing voor luchtverontreiniging. De wijkraad heeft, na deskundig advies, voorgesteld deze meting te doen nabij de Raaksgarage.
  • De wijkraad heeft 2021 afgesloten. Hans Zeulenvoet en Ton van der Hoeve hebben de kas gecontroleerd. Dit voorjaar leggen wij verantwoording af in de jaarvergadering.
  • De notulen van de wijkraad van 2021 zijn hier te lezen.
  • De beste wensen: Hoewel het jaar al weer een paar weken oud is wenst de wijkraad iedereen het allerbeste voor 2022.
  • Volgende wijkraadsvergadering 14 februari, 19.00 uur. Aanmelden of een onderwerp mailen kan via  info@wijkraadvijfhoek-haarlem.nl.
  • Klimaatadaptie: De gemeente heeft het ‘Strategisch plan klimaatadaptatie’ als denkrichting voor 2050 gepubliceerd (zie hier; bij punt 7). Hieronder een impressie van de Gedempte Oudegracht in 2050.

 

Bron: Gemeente Haarlem