Het kabinet heeft besloten om vanaf maandag 11 mei stapsgewijs (en onder voorwaarden) verschillende coronamaatregelen te versoepelen. In de veiligheidsregio Kennemerland (waar Haarlem deel van uitmaakt) is per 11 mei dan ook een nieuwe noodverordening van kracht waarmee deze maatregelen nu formeel geregeld zijn. Wat is er gewijzigd?

Buitensportactiviteiten voor iedereen
Iedereen boven 18 jaar kan vanaf 11 mei buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar.
Contactsporten (zoals voetbal, hockey en boksen) zijn dus niet mogelijk zonder aanpassingen in de trainingsvorm. Lesgeven kan, maar wedstrijden zijn niet toegestaan. Omkleden en douchen gebeurt thuis, want kleedkamers blijven gesloten.

Binnen en buitenzwembaden mogen hun deuren openen, inclusief de kleedruimtes. Ook hier blijven de douches gesloten. Bezoekers dienen 1,5 meter afstand in acht te nemen.

Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt: buiten samen sporten en bewegen kan onder begeleiding van medewerkers van sportverenigingen, sportscholen of scouting. Kinderen hoeven hierbij geen anderhalve meter afstand te houden. Om besmetting tussen ouders te voorkomen, worden zij opgeroepen om niet langs de lijn te gaan staan.

Sport- en fitnessclubs blijven gesloten (vooralsnog) tot 1 september.

Contactberoepen
Contactberoepen zoals kappers, fysiotherapeuten en nagelstylistes, mogen hun beroep weer
uitoefenen. Wel moeten zij op afspraak werken; klanten en medewerkers met klachten moeten thuisblijven. Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd.

Overige maatregelen
Bibliotheken openen hun deuren ook weer voor publiek en nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. De overige, huidige coronamaatregelen blijven gelden, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en de druk op de zorg beheersbaar te houden. Het kabinet heeft aangekondigd dat er naar verwachting per 1 juni een volgende versoepeling van de maatregelen volgt, onder meer voor de horeca, het voortgezet onderwijs, bioscopen en theaters.

Altijd op voorwaarde dat het virus onder controle blijft.

Lees hier de nieuwe noodverordening van 9 mei jl.