Het kabinet heeft besloten de meeste coronamaatregelen te verlengen t/m 19 mei en in beperkte mate te versoepelen voor kinderen en jongeren. In de veiligheidsregio Kennemerland (waar Haarlem deel van uitmaakt) is per direct een nieuwe noodverordening van kracht waarmee deze maatregelen nu formeel geregeld zijn.

Buitensportactiviteiten voor kinderen en jongeren t/m 18 jaar
Kinderen en jongeren mogen weer georganiseerd buiten sporten en bewegen. Buiten sporten gebeurt altijd onder begeleiding van medewerkers van sportverenigingen, sportscholen of scouting. Trainen kan in teamverband, maar wedstrijden zijn niet toegestaan. Kinderen t/m 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Voor kinderen van 13 t/m 18 jaar geldt wel de afstandseis van 1,5 meter. Dit betekent dat contactsporten zoals voetbal, hockey, (kick)boksen en basketbal voor jongeren van 13 t/m 18 jaar niet mogelijk zijn zonder aanpassingen in de trainingsvorm. Sporten zoals tennis zijn wel uit te oefenen binnen de maatregelen. Omkleden en douchen gebeurt thuis, want kleedkamers (evenals kantines) blijven gesloten. Om besmetting tussen ouders te voorkomen, worden zij opgeroepen om niet langs de lijn te gaan staan.

Basisscholen weer open
Met ingang van 11 mei gaan basisscholen, ook voor speciaal onderwijs, en de kinderopvang weer open. De opvang van kinderen in het basisonderwijs bij een gastouder is vanaf dat moment ook weer mogelijk. Volwassenen moeten 1,5 meter afstand houden van elkaar, voor de kinderen onderling geldt dat niet. De buitenschoolse opvang gaat net als de basisscholen vanaf 11 mei ook weer van start.

Overige maatregelen
De overige, huidige coronamaatregelen blijven gelden, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en de druk op de zorg beheersbaar te houden. Strandhuisjes mogen bijvoorbeeld niet worden gebruikt en sanitaire voorzieningen bij recreatieparken en andere recreatieve locaties blijven gesloten om reisbewegingen te beperken en mensen te ontmoedigen er op uit te gaan.

Lees hier de nieuwe noodverordening van 29 april 2020.