Alweer een tijdje geleden ontstond door samenwerking tussen bewoners en de wijkraad en met medewerking van verschillende deskundigen ‘Wijk-op-Groen’, onze visie op het groener maken van onze ietwat versteende wijk. Verschillende wijkbewoners hebben  op basis van deze visie en met hulp van een landschapsarchitect hun straatproject kunnen afronden of zij zijn er nog druk mee bezig.

Binnenkort gaan we het werken met “Wijk-op- Groen” evalueren. Dat doen we nu enige ervaring hebben opgedaan met verschillende deelprojecten, zoals het project van het Wilsonsplein.

We ontvingen vandaag bijgaand verhaal van de Wijk-op-Groengroep Wilsonsplein. Hun verhaal spraakt voor zich, denken we.

“Wij, van de Wijk Op Groen groep Wilsonsplein, waren erg enthousiast om door te gaan na ons eerste initiatief om de oude dode struiken te ruimen en overal rondom het grasveld nieuwe struiken en planten te zetten. Zelfs het randje bij het ingangshek hebben we helemaal volgezet met bloemen en bollen. WijkOpGroen blij, Wijkraad blij en de buurtbewoners blij, kortom, niets stond ons in de weg om door te gaan met het vergroenen van het Wilsonsplein.

De werkelijkheid is weerbarstiger. Allereerst was er het grote probleem van het water geven. Doordat het een zomer was met heel weinig regen, stond binnen de kortste keren alles te verdorren. Talloze telefoontjes en e-mails naar Spaarnelanden om de plantjes water te geven, wat notabene in het contract stond, leverde niets op. Ten einde raad hebben we zelf iemand benaderd bij Spaarnelanden die het een paar keer voor ons geregeld heeft. Tussendoor hebben we zelf met emmertjes uit de Raamsingel lopen zeulen. Het is toch weggegooid geld als je eerst met subsidie iets neerzet en er daarna niet meer naar wil omkijken.

Ondertussen dienden wij ons vervolgplan in bij de gemeente: het maken van een speelheuvel met een klimboom erop. Weer met de uitgebreide hulp van Jelle Fekkes (waarvoor nogmaals grote dank!). In eerste instantie hadden we een goed overleg met gemeente, WijkOpGroen en Spaarnelanden en alles leek appeltje-eitje. Daarna hoorden we bijna een jaar helemaal niets…. Mails, ook via de Wijkraad leverden niets op. Toen we na 5 maanden eindelijk een gesprek hadden bij Spaarnelanden, wist degene van niets! Ze was een paar maanden in dienst van Spaarnelanden en we hebben haar wegwijs gemaakt over ons project.

We waren zo teleurgesteld dat we op het punt stonden om er mee op te houden. Dick (voorzitter van de wijkraad) heeft ons overtuigd om door te gaan en hij kwam ook nog met het initiatief om via een ander potje extra geld beschikbaar te krijgen. Uiteindelijk hebben we aangepaste plannen en offertes naar de gemeente en Spaarnelanden gestuurd en zoals het er nu uitziet hebben we groen licht! Hopelijk kunnen we binnen een paar maanden het hele project afronden. We houden iedereen op de hoogte via de Facebookpagina van WijkOpGroen.

Kortom, de samenwerking tussen iedereen kan wel wat verbeterpunten gebruiken, want op deze manier vraag je wel veel van vrijwilligers. Als je alle correspondentie, e-mails en telefoongesprekken ziet die nodig zijn voor zoiets simpels als een klimheuveltje met een boom te realiseren en de hoeveelheid tijd die we erin gestoken hebben…
Laten we hopen dat het allemaal niet voor niets geweest is en een les voor iedereen die ook met een WijkOpGroen project bezig is: doorzetten, want uiteindelijk komt het goed.

Wijk-op-Groen-groep Wilsonsplein.”