Goed nieuws! We zijn in een paar dagen de 100 digitale ondersteuners voor plan B gepasseerd. Heb je je wellicht nog niet als supporter aangemeld: klik dan hier even. Ons plan B kan nu aan dát criterium van een gemeentelijk burgerinitiatief voldoen.

We moeten nog wel een horde nemen om aan de verordening op het burgerinitiatief te kunnen voldoen. Volgens de gemeentelijke verordening (2005) is digitaal steunen niet mogelijk. Het ophalen van handtekeningen moet volgens die verordening via een voorgeschreven lijst met handtekeningen op papier gebeuren. Jazeker.
We vroegen schriftelijk op 29 september jl. om ontheffing bij de gemeente om zo’n lijst te moeten gebruiken, maar we kregen die ontheffing nog niet. Dat is een lang verhaal, hier de korte versie.

Onze argumenten voor de gevraagde ontheffing van zo’n papieren handtekeningenlijst zijn:

  • van deur tot deur gaan bij zo’n 2000 adressen tijdens de coronapandemie is niet verstandig;
  • volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) -de landelijke privacytoezichthouder- mag een dergelijke lijst niet gebruikt worden omdat je dan als burger de persoonsgegevens van andere burgers kunt inzien; de privacywet (AVG) verbiedt, kortweg, dit soort papieren lijsten met handtekeningen.

We hopen snel van de gemeente te horen of de ondersteuning voor een burgerinitiatief ook digitaal mag geschieden en laten je dat dan meteen weten.

Terug nu naar ons plan B. Wil je ons ook helpen met het bereiken van nog meer steun voor plan B? Meer steun (‘draagvlak’) maakt meer indruk bij de leden van de gemeenteraad.

Bij het maken van de wijkverkeersvisie in 2017/18 hadden we reacties van ruim 300 wijkbewoners. Bij de aprilenquête hadden we 251 inzenders. Zullen we eens kijken of we deze ronde met elkaar nog meer support in de wijk kunnen aanboren? Vraag je huisgenoten, je 16+ kinderen (als je die hebt), je buren, je kennissen en anderen in je netwerk om ook mee te doen. En, alle Haarlemmers mogen meedoen met plan B. Je hoeft niet in onze wijk te wonen.

Dit komend weekend gaat de papieren flyer huis-aan-huis met ons Binnenblad mee (die kun je, i.p.v. digitale steun, ingevuld in 21 wijkbrievenbussen doen) en eind van deze maand ronden we de steunoproep voor plan B af. Help je ook mee?

Hier het linkje met info over plan B. Of hang deze poster (klikken, bewaren als en printen) voor je raam.