,

Samen van het gas af

Haarlem in 2040 van het gas af

Nederland heeft de doelstelling om in 2050 geheel van het aardgas af te zijn. Haarlem is zelfs nog ambitieuzer. In 2040 zelfs! Daar is niets mis mee! Om dit te bereiken heeft het college van B&W recent de transitievisie warmte opgesteld. Het college geeft de meest kansrijke projecten prioriteit. Bijv. warmtenetten in Schalkwijk en in de Waarderpolder. Het Centrum is lastig en komt, wat betreft de grote plannen, later aan de beurt. Maar gezien de ambities van de noordelijke provincies en die van de EU is waarschijnlijk ook het Centrum in 2040 grotendeels van het aardgas af.

Vanuit het Centrum hebben bewoners in het verleden al van gedachten gewisseld met de gemeente, wethouder Berkhout en het duurzaamheidsteam, over de transitie in onze wijken. En ook onze ongerustheid geuit over de wellicht hoge kosten van de transitie voor onze bewoners. Ook organiseerden we een informatiesessie over waterstof en gaven we informatie over hoe je tot 40% van je warmte terug kunt winnen uit je rioolwater. Deze en andere ontwikkelingen gaan razendsnel en het ziet er naar uit dat de komende 19 jaar de ambitie én transitie haalbaar en betaalbaar zullen zijn.

Wij zullen in komende overleggen met de gemeente verzoeken om tijdig informeren. Bij verbouwingen kan je isoleren. En bij vervanging van CV-ketels kan bijv. rekening worden gehouden met een ketel geschikt voor biogas of waterstofgas. Ook hopen wij dat er meer aandacht komt voor begeleiding. De transitievisie warmte voorziet daar ook in.

Niet afwachten

Dat neemt niet weg dat Centrum bewoners niet hoeven af te wachten. Optimaal verwarmen doe je met lage- en middentemperatuur verwarming (ca. 25-40 graden). Maar dan moet je vooral goed isoleren, de verwarming vervangen door vloerverwarming en/of aangepaste radiatoren (Low H2O). Bij de oude, soms monumentale, panden is dat soms lastig. Ook is er is er speciaal monumentenglas. Maar toch vaak zal hoge temperatuurverwarming (ca. 60-70 graden) nodig zijn met aardgas vervangers zoals biogas of groene waterstof. Alleen: die gassen zijn er (nog) niet of niet in voldoende mate.

Ook zonnepanelen plaatsen op de daken in het Centrum is vaak problematisch. Vorige week berichten wij over Haarlem Noorderlicht. Als Centrumbewoner kan je bij hen nu al voorzien in je eigen elektriciteit door aankoop van zonnepanelen op het gebouw van Teva Pharmaceuticals in de Waarderpolder. En het mooiste nieuws: beslissers voor 1 april houden daar geld aan over.

Aan de slag? Nuttige links