Veilig op weg; minder slachtoffers in het verkeer

Iedere Haarlemmer moet veilig kunnen thuiskomen. Elke verkeersdode of -gewonde is er één te veel. Haarlem wil verkeersveiliger worden en minder verkeersslachtoffers hebben. De komende jaren zijn er drie prioriteiten: veiligheid van fietsers, een veiliger infrastructuur en veilig gedrag. Lees hier het nieuwste beleidsplan. Eventueel reageren kan tot 23 april.

 

Onze wijk in het nieuws

 

 

Veilig uitgaan; voorkomen overlast bewoners

Dinsdag dinsdag 16 februari j.l. was hierover weer een (digitale) bijeenkomst. Met name de bewoners van de Smedestraat en omgeving ondervinden overlast. Maar in principe speelt het in het gehele Centrum. Aanwezig waren bewoners van de Smedestraat en vertegenwoordigers van handhaving, de horeca, het Patronaat en de  wijkraden Binnenstad en Vijfhoek, Raaks en Doelen. De horeca en de  gemeente doen hun best om overlast voor omwonenden te voorkomen. Maar op straat, zeker ook in het licht van het rookverbod binnen, is overlast lastig te voorkomen. Hoe later op de avond, hoe gezelliger en hoe groter de overlast. De politie inzet wordt niet groter en handhaving is ’s nachts afwezig. Wellicht kunnen de SUS teams weer in het leven worden geroepen, maar daar zitten financiële consequenties aan. Er is budget om één of meer stegen rondom de Smedestraat met een hek af te sluiten. De gemeente gaat de meningen hierover peilen. Wat betreft de rommel op straat heeft de horeca toegezegd de directe omgeving van hun gelegenheden schoon te maken. Het Patronaat maakt reeds schoonmaakrondjes. Wordt vervolgd ….

 

Graag zonnepanelen en geen geschikt dak? Noorderlicht biedt uitkomst. Wel opschieten.

Haarlem Noorderlicht gaat 600 nieuwe zonnepanelen op een dak van een appartementencomplex in Haarlem-Noord en het dak van Teva Pharmaceuticals in de Waarderpolder plaatsen. Bewoners uit ons postcodegebied mogen zich aansluiten bij de coöperatie. De inschrijving voor de nieuwe panelen is geopend. Wees er snel bij zijn; de panelen vliegen weg en de huidige subsidieregeling stopt per 1 april. Na ca. 9 jaar heb je geld terug en daarna nog aantal jaren gratis groene stroom. Noorderlicht werkt samen met de eigenaar van het dak, Kennemer Energie, Kennemer Kracht, Zon&Co en Greenchoice.

Inzicht in je verbruik:  deze koude dagen is de schoonste en goedkoopste energie de energie, die we niet verbruiken. Vele energieleveranciers geven inzicht. Maar anders is met een slimme meter ook gratis inzicht verkrijgbaar op de site SlimmemeterPortal. Meer informatie over energie o.a. ook op de site:  Haarlem doet duurzaam

 

Verkiezingen 

 

Uiterlijk 3 maart 2021 moet je de stempas voor de a.s. verkiezingen aanvragen. Tot vrijdag 12 maart, uiterlijk 17.00 uur, kun je een vervangende stempas, een kiezerspas of een schriftelijke volmacht aanvragen bij de gemeente. Niet ontvangen, beschadigd of kwijt? Vraag een vervangende  aan. In een andere gemeente stemmen: vraag een kiezerspas aan. Iemand anders laten stemmen: de machtiging hiervoor staat op de stempas zelf of vraag een schriftelijke volmacht aan.  Meer informatie op de verkiezingspagina.

 

Kopen bij lokale winkeliers met click & collect

Ook Haarlemse winkeliers mogen producten verkopen volgens “click & collect”.  Het gaat om bijv. schoenen, kleding en cadeautjes, die  telefonisch of online zijn te bestellen. Je ontvangt dan een tijdstip om de bestelling buiten bij de winkel af te kunnen halen. Lees meer.