De weersvoorspellingen voor a.s. zaterdag zien er goed uit! Maximaal kan het tot 31 graden oplopen met veel zon.

Dat wordt dan een picknick met voorzorgsmaatregelen, zeker als je kinderen ook meekomen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende water, een parasol of paraplu of natte washandjes. Let ook goed op je kinderen als ze in het springkasteel gaan springen.

Hierna nog enkele opties:

1. DRINK VOLDOENDE WATER. Het is belangrijk dat je meer water drinkt dan normaal, zelfs als je geen dorst hebt. Door het warme weer droog je sneller uit en water drinken helpt om dat te voorkomen. Je kan je hier ook op voorbereiden door altijd een flesje water bij te hebben.

2. EET LICHT. Zware maaltijden doen je lichaamstemperatuur extra stijgen en houd je beter voor op koelere dagen. Op warme dagen zijn licht verteerbare gerechten zoals frisse salades, rauwkost en fruit de beste keuze. Bewaar voedsel zo koel mogelijk (1-5 graden Celsius) om bederving te voorkomen.

3. ZOEK AFKOELING. Of je nu water verstuift op je gezicht of een koele douche neemt voor je naar de picknick komt: water helpt om heel je lichaam af te koelen op hete, plakkerige dagen.

4. BEWEEG MINDER. Het is geen goed idee om op een bloedhete dag veel lichamelijke inspanningen te leveren. Hou het rustig tussen 11 en 22 uur, want dan zijn de ozonconcentraties het hoogst.

5. GA VOOR LICHTE KLEDING. Het spreekt voor zich dat kinderen en volwassenen op een zwoele dag het best licht en los gekleed zijn. Kies voor lichte kleuren in katoen. Die stof is de beste keuze omdat het zweet niet op het lichaam maar in de lucht verdampt.

6. ONDERZOEK JE MEDICIJNEN. Neem je geneesmiddelen? Vraag dan aan je huisarts of bij de apotheek of deze nefaste nevenwerkingen hebben op warme dagen. Indien nodig kunnen zij je vertellen of je het gebruik ervan moet aanpassen tijdens de hittegolf.

7. GA SLIM OM MET DE ZON. Vergeet geen hoofddeksel, zonnebril en zonnecrème. Zorg ook dat je kinderen voldoende ingesmeerd en beschermd zijn.

8. ZOEK DE SCHADUW OP.

9. IJSJES. Eet af en toe een lekker ijsje (we hebben Garronne en Appie om de hoek).