We schreven eerder over wifitracking in ons centrum. Waar gaat het ook al weer over? Mogen ondernemers in dat centrum, zonder jouw voorafgaande toestemming, de unieke persoonsgevens (volgens de wetgever) van je gsm -via sensoren- opvangen in de openbare ruimte? De openbare ruimte waarvan de gemeente eigenaar is. Doel hiervan is dat deze ondernemers graag willen weten waar je (ook als bewoner van dat centrum) loopt, welke route je loopt en hoelang je in het centrum blijft. Die sensor slaat hoogstwaarschijnlijk ook de locatie en de precieze tijd op en is zeer vermoedelijk in staat jouw gegevens te vergelijken met andere plekken en tijdstippen.

Al enige tijd loopt er in Enschede een onderzoek van de handhaver (de Autoriteit Persoonsgegevens) van deze AVG-wet (ook wel de privacywet geheten) naar deze werkwijze. Zowel in Enschede als in Haarlem gaat het om hetzelfde uitvoerende bedrijf.

Omdat antwoorden op onze vragen van 6 december 2019 lang uitbleven, stelden we met twee andere centrumwijkraden WOB-vragen aan het college. We vroegen dus, kortweg, alle informatie over die kwestie openbaar te maken.

Keurig op tijd ontvingen we vandaag van B&W dat WOB-besluit en de bestanden naar aanleiding van ons WOB-verzoek. Er is, zoals verwacht, veel zwart gelakt.
Echter, er ontbreken na een eerste globale blik volgens ons documenten. Dit gezien de globale tijdlijn van deze kwestie.

Wifitracking al actief in de stad

Vreemd is dat in de laatste brief van B&W die we van over dit onderwerp ontvingen, het college ons schreef niet te weten of er al van dergelijke wifi-sensoren in de stad hangen. Dat er al sensoren in de stad hangen, hoorden we van de ondernemers en dit bericht verifieerden we aldus bij B&W.
Uit de ontvangen set met informatie blijkt nu dat er (volgens het college dat schreef daarover niets te weten) al enige tijd twee werkende sensoren van het uitvoerende bedrijf (waarnaar onderzoek wordt gedaan) in de Grote Houtstraat hangen, zonder dat maar één bewoner hier weet van heeft. Laat staan dat iemand toestemming dus kan geven (een vereiste van de wetgever) om door dit bedrijf gevolgd te worden.

We zijn er nog wel even mee bezig om de gehele set te bestuderen. Wil je meer weten of heb je suggesties? Laat het ons weten!

Wij zullen binnenkort de gehele ontvangen set openbaar maken, overigens zal de gemeente dat ook gaan doen.