, ,

Jeu-de-Boulen, Binnenblad

Een nieuwe ontmoetingsplek! Initiatiefnemers Johan Overkamp, Jan Geerts, Niels Bouwmeester en Mijke Groot zijn bezig met een plan om een Jeu-de-Boules baan en een zithoekje op het Wilsonsplein voor de buurtbewoners te realiseren. In het aprilnummer van het Binnenblad stond een artikel hierover. Meer weten of mee doen? Mail naar jeudeboules@wijkraadvijfhoek-haarlem.nl. Zie ook >

 

Wijkdiner gecanceld

Na afschaffen van lockdown-maatregelen hadden wij goede hoop een wijkdiner te kunnen organiseren. Ook een nieuwe datum was gepland (21 maart). Prijsstijgingen (zowel de catering als huur van tafels, glazen, …) gooiden helaas alsnog roet in het eten. Wij zagen ons genoodzaakt of aan alle inschrijvers een extra bijdrage te vragen of zelf een forse extra bijdrage te doen (gemeenschapsgeld; we kregen bovendien al subsidie). Geen van beide opties had de voorkeur. Daarom is besloten het wijkdiner te cancelen. Wij hopen dit najaar een extra mooi feestje te organiseren.

 

Nieuw nummer van Binnenblad

Het eerste Binnenblad van 2022 is zojuist verschenen. De redactie blikt met vrijwilliger en mede-organisator Mirjam Touw terug op de succesvolle kerstpakkettenactie van 2021. Ruim 250 kerstpakketten gingen naar Haarlemmers in de hele stad, die het wat minder breed hebben.

Binnenblad nodigt de lezer uit mee te lezen en te bladeren in de prachtige, eind 2021 verschenen, Grote Houtstraat Omnibus, met tekeningen van Chiel Braat en een keur aan verhalen. De boodschap: kijk omhoog langs winkelpuien en gevels!

Voor de liefhebber van historische gevelstenen is er een spannend verhaal over ‘het raadsel van de onthoofde leeuw’ boven het poortje van hofje Guurtje de Wael in de Lange Annastraat.

Vijfhoeker Marleen Zwartkruis mocht niet ontbreken in dit blad: zij won de Libelle STER 2021, vanwege haar inzet voor SUPmission, de strijd voor een schonere stad.

Levensreddende informatie vindt de lezer in een artikel over AED’s. Waar in de wijk vind je die apparaten, waarmee je levens kan redden bij een hartstilstand? De redactie ging op onderzoek.

In dit Binnenblad verder aandacht voor de honderdduizendste bezoeker van de Nieuwe Kerk, een prachtig Haarlems glas-in-lood-doorkijkraam in Oude Raamstraat en een portret van het gloednieuwe Sportcafé in voormalig café Wilsons op de hoek van de Gedempte Raamgracht.

Op de achterpagina van Binnenblad staan redactie en wijkraad stil bij het overlijden van Robin van Putten. In 2020 verruilde hij zijn befaamde elektrozaak in de Keizerstraat voor een camping in Tiel. Helaas heeft hij daar maar kort van kunnen genieten.

Lees hier nummer 1 van 2022 >

 

Lichtkunstroute nog tot 27 maart te zien

Velen gingen je al voor, maar voor wie het gemist heeft; de buitenexpositie ‘Kloos in de Vijfhoek’ is nog tot 27 maart te zien. Op meer dan veertig adressen in de Vijfhoek ontdek je lichtkunstwerken van de vermaarde kunstenaar Cornelis Kloos. Wil je weten waar alle lichtkunstwerken te zien zijn  lees verder >

 

Motorvak Nieuwe Kerksplein gecanceld

Ca. 5 maanden staat er een vak geschilderd om enige orde te brengen in de motoren en scooters op het plein, die daar formeel niet mogen staan, maar worden gedoogd. Daarnaast staan er veel fietsen (>100) op het Nieuwe Kerksplein. Meerdere malen zijn tellingen verricht maar in het vak bleken weinig motoren of scooters te staan. Er stonden vaker enkele fietsen. Er kwamen bij de gemeente 4 negatieve en geen enkele positieve reactie binnen, zodat de grondslag om er mee door te gaan is vervallen. Besloten is het vak niet definitief te maken en de tijdelijke belijning verder te laten vervagen. Handhavers gaan wel de wrakken en weesfietsen op het plein labelen om ze te verwijderen. Er is dan nog tot 4-6 weken de tijd om de fiets weg te halen voor de gemeente ze verwijdert.

 

Fietsenstalling en appartementen in voormalig Hudsons Bay

Het gaat door: in de kelder van het voormalige Hudsons Bay komt een fietsenstalling met meer dan 1.000 fietsen. De begane grond en de eerste verdieping blijven in gebruik als winkelruimte. Op de hogere verdiepingen komen ongeveer veertig appartementen. Lees meer >. Ook op het Hortusplein is er vanaf 10 maart plaats voor 1.000 fietsen. Er start dan ook een campagne om fietsers die voor langere tijd (langer dan 1 uur) hun fiets stallen te bewegen hun fiets te stallen i.p.v. zoals nu her en der op straat. Onder andere komen er heel  opvallende wegwijzers, raamstickers en zogenaamde “Greengraffity” op straat.

 

Help elkaar

“Help Sterre met starten”. Doneren kan nog steeds. Waarom? Lees dan hier het bijzondere verhaal van onze buurtbewoonster Sterre Scholte.

De site van BUUV geeft ook informatie. Lees verder >

Op de foto: Lief & leed gangmaker Marianne Mathijssen biedt een bewoner van het Proveniershof een bloemetje aan.

 

Kort nieuws

  • De Verfrollerbrug (officieel de Langebrug) krijgt van 2 tot 23 maart een onderhoudsbeurt. Hoewel werkzaamheden, die hinder veroorzaken, vooral ‘s nachts, gebeuren, kan ook overdag het verkeer enige hinder ondervinden.
  • Metamorfose Houtplein: de werkzaamheden zijn inmiddels gestart. Lees meer >. Nog tot 16 maart is het nog mogelijk een kijkje te nemen in het popup informatiecentrum, over deze metamorfose, op het Houtplein. Lees meer >. Ook heeft het project een eigen projectpagina. Lees verder >.
  • Kinderen hebben deze jaarwisseling 13.511 kerstbomen opgehaald met de jaarlijkse kerstbomenactie.
  • Met de gemeente bespreken we binnenkort de toegenomen onveiligheid door steeds sneller rijdende fietsers. Ook bespreken we of de gemeente, in navolging van de gemeente Amsterdam (waar momenteel geen nieuwe Flitsbezorgers zich mogen vestigen), zich ook en op welke wijze beraad op de opkomst van Flitsbezorgers.
  • Nog tot 31 maart kan meegedaan worden met de isolatieactie van de gemeente. Goed voor het klimaat en de portemonnee. 30% subsidie is zelfs mogelijk als er twee maatregelen worden genomen. Lees verder >. Bewoners van huurwoningen van de gemeente, Ymere, etc. worden komende weken benaderd door energiecoaches.
  • Volgende wijkraadsvergadering 14 maart, 19.00 uur. Aanmelden of een onderwerp mailen kan via  info@wijkraadvijfhoek-haarlem.nl. Zelf wijkraadslid worden? Laat het ons weten.