Van een bewoonster van de Botermarkt ontvingen we vandaag het volgende bericht. “Als bewoonster van de Botermarkt maak ik mij grote zorgen over de veiligheid op zaterdag op de Botermarkt. In geval van nood kan geen ziekenauto of brandweerauto op de markt komen.

Alle toegangen tot de markt zijn ontoegankelijk door de vele geparkeerde fietsen en scooters. Mede door de hekken rond de terrassen van de horeca is het een kruip / sluip door verkeer geworden op de Botermarkt. En wat ik helemaal niet begrijp is dat de fietsenstalling nog steeds dicht is…??

Ik geef deze informatie aan u door in de hoop dat de wijkraad van de Vijfhoek iets kan betekenen in deze onverkwikkelijke situatie. Verschillende keren heb ik deze feiten doorgegeven aan de Gemeente Haarlem. Maar tot nu toe is er nog niets gebeurd. Van harte hoop ik dat de Wijkraad wel wat kan doen aan deze situatie.”

Vraag aan jou

Onze wijkraad heeft dit bericht inmiddels onder de aandacht van de stadsbestuurders gebracht. En we vragen je: heb je soms ook van dit soort voorbeelden in de wijk? We moeten met elkaar een volgende uitbraak van het virus zien te voorkomen én we moeten er samen voor zorgen dat de hulpdiensten onze straten kunnen bereiken. In onze smalle gezellige straatjes met zijn uitstallingen op de stoepen en fietsers die in alle soorten, maten én snelheden tussen de voetgangers door rijden is het verplicht houden van 1,5 m afstand vaak erg lastig, vooral in de weekenden als er her en der ook nog fietsen staan geparkeerd.

Samen moeten we dus afstand houden op straat en we moeten samen de straten bereikbaar houden voor de nooddiensten. Zou ons dat onverhoopt niet lukken, dan is er niet voor niets inmiddels een serie van 9 noodverordeningen geproduceerd. En er is een noodwet in aantocht.

Laat je over dit onderwerp ook even van je horen?

Update

Hierna een reactie van Margot: “Dank voor uw inspanningen. U vroeg om reacties. Bij deze.

Haarlem is vooral op zaterdag één grote gezellige camping geworden rondom de Botermarkt en de kleine straatjes eromheen. Iedereen kletst met iedereen tijdens de marktboodschappen, vaak precies bij de doorgangen. Fietsen worden her en der neergezet, liefst vol in de bocht. We staan midden op straat (!) in de rij te wachten voor een kopje koffie, iedereen doet lekker zijn eigen ding en iedereen tolereert het van elkaar. Precies waarom we allemaal van onze gezellige buurt houden. 

Maar…..niemand heeft meer van Corona gehoord lijkt het. Praktisch niemand houdt meer voor elkaar in in de smalle straatjes; even achter elkaar gaan lopen als iemand je tegemoet komt, hoe moeilijk is dat nou? Bij de kraampjes houden we nog een beetje rekening met elkaar, maar over het algemeen ervaar ik het zo dat niemand meer met die 1,5 meter bezig is. Geen onwil van de meesten maar het lijkt al volledig uit ons (gedrags-)systeem verdwenen.
Velen staan op zaterdag praktisch op je lip en raken je op straat net niet aan. Rij met de fiets maar flink om, want je komt er alleen slinger de slang omheen. Onmogelijk om iets met 1,5m afstand te doen. 
Spanje, Portugal, Frankrijk en grote angst voor de tweede golf in België, vele landen gaan ons alweer voor met flinke lokale uitbraken en lokale lockdowns.
Ik snap niet waarom de burgemeester dit niet serieuzer neemt. Wij moeten ons weer strenger volgens de regeltjes gaan gedragen.
Ik baal zo als een stekker als we weer in de lockdown moeten. 
Waarom laten we dit nou gebeuren met elkaar?
Respect voor elkaars persoonlijke gezondheid en veiligheid vind ik nóg belangrijker dan of de brandweer of politie ergens door kan. Die hebben tenminste een flinke sirene.
Ik snap het echt niet, waarom laten we het als kleine kinderen er weer op aankomen. Alsjeblieft laten we die tweede golf nu met elkaar voorkomen.
Bezorgde (balende)buurtbewoner Margot”
Update
Van een bewoner uit de Grote Houtstraat ontvingen we de volgende reactie:
In de Grote Houtstraat is het in het weekend drukker dan veilig is. Voor bakker Oscar, of voor Coolblue staat vaak een rij die uitwaaiert over de straat en waar je niet tussendoor kunt lopen zonder dichter bij de wachtenden te komen dan 1,5 meter.
De terrassen van Mrs. Pancake, De Baron, Hofje zonder Zorgen en Barista zijn flink uitgebreid, waardoor het op veel stukken alleen mogelijk is op het deel te lopen waar ook gefietst wordt. Fietsers houden geen rekening met afstand, kinderen of kinderwagens en zoeven al luid bellend voorbij. Tevens zijn de fietsparkeerplekken in het weekend vol en plaatsen mensen hun fietsen op werkelijk alle plekken die maar mogelijk zijn, wat de looproutes enorm inperkt. Het is echt onverantwoord en zeker niet corona-proof op deze manier.